Oricât ar fi de fantastice, poveștile pescărești tot sunt urmărite cu atenție de cei care le ascultă. Fie că vorbesc despre somni de 200 de kilograme ori știuci de trei metri, pleacă de fiecare dată de la o întâmplare reală. Așa e viața la capătul minciocului. „Pescăria lui Matei“ e însă un alt soi de poveste pescărească, (re)scrisă pe parcursul a trei generații.
Matei Datcu este pescar de când se știe. Plastic vorbind, bărbatul de 35 de ani din Agigea s-a născut în barcă. Și nu doar atât. A crescut printre pescari. Bunicul a fost șef de pescărie, tatăl, tot șef de pescărie, iar tânărul Matei, personajul nostru… șef de pescărie. Acum este și șef de restaurant. Este proprietarul localului „Pescăria lui Matei“, situat chiar la limita portului Agigea, într-un loc relativ izolat, frecventat inițial doar de cunoscători.
După ce s-a construit cel de-al doilea pod de la Agigea peste Canalul Dunăre–Marea Negră a devenit mai accesibil, iar „Pescăria lui Matei“ a ajuns în doar patru ani unul dintre cele mai populare restaurante pescărești de pe litoral, cu clienți constanți indiferent de anotimp sau sezon. Restaurantul nu e în zonă turistică, ci pe o rută mai mult comercială, putând fi confundat cu o parcare de camioane, însă amplasarea sa pe stânci și vederea la mare i-au adus rapid popularitatea. La fel și sursa proprie de pește proaspăt, care i-a făcut pe cei care i-au trecut pragul să recomande pescăria din Agigea.
Și cum viața lui Matei Datcu nu este legată doar de restaurant, povestea sa de business începe chiar din barcă.
Secrete de familie. „Tata e șef de pescărie din 1981“, își începe Matei povestea, cu mândrie. Își amintește că a crescut printre năvoade și îi plăcea să iasă pe mare. Și nu numai. Bunicul său pescuia inclusiv în Deltă, unde tânărul Matei avea să învețe tainele pescuitului la apă dulce. În 1986, familia lui s-a mutat la Agigea, unde se construise cea mai nouă și modernă cherhana de la Marea Neagră. „Aici pescuiam și tot aici afumam peștele“, povestește Matei Datcu. La peste 30 de ani de la construcția cherhanalei de la Agigea, tânărul antreprenor s-a gândit să o renoveze. A început cu afumătoarea, care produce doar pentru necesarul restaurantului.
Practic, tot peștele prins de familia lui Matei Datcu ajunge în restaurantul inaugurat în 2013. Până atunci, familia pescuia și vindea peștele către diverși beneficiari. Însă nu era o afacere care să îi ofere un viitor. „Nu găsești să vinzi peștele când vrei tu. Când ai tu pește, are toată lumea“, explică Matei Datcu, adăugând că sursele de pește nu s-au rezumat doar la malul mării. Datcu a pescuit și pe lacul Sinoe, în Delta Dunării, dar și pe balta Bugeac, de lângă Ostrov, unde familia sa exploatează un luciu de apă de circa 200 de hectare. Toamna, când se strică vremea pentru pescuit, mizează mai mult pe peștele pescuit din Dunăre.
„Nu prindem tot timpul mult pește. Pot spune că avem zile când prindem doar o mână de pește, dar și zile cu două sau trei tone“, mai spune antreprenorul. De aceea ține legătura și cu alte pescării cum sunt cele de la Vadu, Corbu, Eforie Nord, Costinești, Venus, Olimp ori Vama Veche. Glumește și spune că îi mai sună de pe mare să vadă cât au prins pentru a compara cât de eficienți au fost el și echipa sa…’’
Sursa/ Autor: Florel Manu / NewMoney.