0

Pescaria lui Matei


Oricât ar fi de fantastice, pove╚Ötile pesc─âre╚Öti tot sunt urm─ârite cu aten╚Ťie de cei care le ascult─â. Fie c─â vorbesc despre somni de 200 de kilograme ori ╚Ötiuci de trei metri, pleac─â de fiecare dat─â de la o întâmplare real─â. A╚Öa e via╚Ťa la cap─âtul minciocului. „Pesc─âria lui Matei“ e îns─â un alt soi de poveste pesc─âreasc─â, (re)scris─â pe parcursul a trei genera╚Ťii.

Matei Datcu este pescar de când se ╚Ötie. Plastic vorbind, b─ârbatul de 35 de ani din Agigea s-a n─âscut în barc─â. ╚śi nu doar atât. A crescut printre pescari. Bunicul a fost ╚Öef de pesc─ârie, tat─âl, tot ╚Öef de pesc─ârie, iar tân─ârul Matei, personajul nostru… ╚Öef de pesc─ârie. Acum este ╚Öi ╚Öef de restaurant. Este proprietarul localului „Pesc─âria lui Matei“, situat chiar la limita portului Agigea, într-un loc relativ izolat, frecventat ini╚Ťial doar de cunosc─âtori.

Dup─â ce s-a construit cel de-al doilea pod de la Agigea peste Canalul Dun─âre–Marea Negr─â a devenit mai accesibil, iar „Pesc─âria lui Matei“ a ajuns în doar patru ani unul dintre cele mai populare restaurante pesc─âre╚Öti de pe litoral, cu clien╚Ťi constan╚Ťi indiferent de anotimp sau sezon. Restaurantul nu e în zon─â turistic─â, ci pe o rut─â mai mult comercial─â, putând fi confundat cu o parcare de camioane, îns─â amplasarea sa pe stânci ╚Öi vederea la mare i-au adus rapid popularitatea. La fel ╚Öi sursa proprie de pe╚Öte proasp─ât, care i-a f─âcut pe cei care i-au trecut pragul s─â recomande pesc─âria din Agigea.

╚śi cum via╚Ťa lui Matei Datcu nu este legat─â doar de restaurant, povestea sa de business începe chiar din barc─â.
Secrete de familie. „Tata e ╚Öef de pesc─ârie din 1981“, î╚Öi începe Matei povestea, cu mândrie. Î╚Öi aminte╚Öte c─â a crescut printre n─âvoade ╚Öi îi pl─âcea s─â ias─â pe mare. ╚śi nu numai. Bunicul s─âu pescuia inclusiv în Delt─â, unde tân─ârul Matei avea s─â înve╚Ťe tainele pescuitului la ap─â dulce. În 1986, familia lui s-a mutat la Agigea, unde se construise cea mai nou─â ╚Öi modern─â cherhana de la Marea Neagr─â. „Aici pescuiam ╚Öi tot aici afumam pe╚Ötele“, poveste╚Öte Matei Datcu. La peste 30 de ani de la construc╚Ťia cherhanalei de la Agigea, tân─ârul antreprenor s-a gândit s─â o renoveze. A început cu afum─âtoarea, care produce doar pentru necesarul restaurantului.

Practic, tot pe╚Ötele prins de familia lui Matei Datcu ajunge în restaurantul inaugurat în 2013. Pân─â atunci, familia pescuia ╚Öi vindea pe╚Ötele c─âtre diver╚Öi beneficiari. Îns─â nu era o afacere care s─â îi ofere un viitor. „Nu g─âse╚Öti s─â vinzi pe╚Ötele când vrei tu. Când ai tu pe╚Öte, are toat─â lumea“, explic─â Matei Datcu, ad─âugând c─â sursele de pe╚Öte nu s-au rezumat doar la malul m─ârii. Datcu a pescuit ╚Öi pe lacul Sinoe, în Delta Dun─ârii, dar ╚Öi pe balta Bugeac, de lâng─â Ostrov, unde familia sa exploateaz─â un luciu de ap─â de circa 200 de hectare. Toamna, când se stric─â vremea pentru pescuit, mizeaz─â mai mult pe pe╚Ötele pescuit din Dun─âre.

„Nu prindem tot timpul mult pe╚Öte. Pot spune c─â avem zile când prindem doar o mân─â de pe╚Öte, dar ╚Öi zile cu dou─â sau trei tone“, mai spune antreprenorul. De aceea ╚Ťine leg─âtura ╚Öi cu alte pesc─ârii cum sunt cele de la Vadu, Corbu, Eforie Nord, Costine╚Öti, Venus, Olimp ori Vama Veche. Glume╚Öte ╚Öi spune c─â îi mai sun─â de pe mare s─â vad─â cât au prins pentru a compara cât de eficien╚Ťi au fost el ╚Öi echipa sa…’’


Sursa/ Autor: Florel Manu / NewMoney.


Captura ta
Nici un produs!
Vezi meniu